Voorkom blessures in uw rijbaan met de Equi-lizer!

Of u nu recreatief, in de basissport of op (sub)topniveau rijdt, een rijbaan met een fijne bodem is belangrijk voor de gezondheid van uw paard. De toplaag van uw rijbaan kan uit natuurlijke of kunstmatige materialen bestaan zoals houtsnippers, polyvlokken of tapijtvezels. Om blessures te voorkomen tijdens het trainen, zorgt u met de Equi-lizer voor het juiste onderhoud. Maak kennis met deze populaire machine!

Een goede bodem

Ons klimaat met zeer wisselende weersomstandigheden maakt het lastig om een goede en stabiele manegebodem te creëren. Daarnaast is het per discipline verschillend wat men onder een ‘perfecte bodem’ verstaat. In het algemeen is een stabiele en veerkrachtige bodem optimaal voor de juiste prestaties. De paardenhoef dient enkele centimeters weg te zakken om elastisch te kunnen veren en voldoende houvast te hebben. Daarnaast mag de bodem geen kuilen, plotselinge verandering van textuur of onregelmatigheden bevatten. Een ongelijke bodem geeft namelijk ongelijke belasting, wat tot blessures kan leiden.

Vocht

In de praktijk is de bodem opgebouwd uit twee of drie lagen. De onderlaag vormt het fundament, een eventuele middenlaag en een toplaag. Iedere laag heeft zijn eigen functie. Een belangrijk aspect voor het behouden van een goede bodem is vocht. Te veel vocht is namelijk ongewenst (natte bodem) en te weinig vocht maakt de toplaag stoffig.

Daarnaast heeft uitdroging tot gevolg dat het zand zich niet kan zetten. Door de toevoeging van water worden de fijne zanddelen naar beneden getrokken waardoor de bodem stabiliseert. Voor zowel indoor als outdoor bodems betekent dit dat regelmatig sproeien en vochtbewaking noodzakelijk is. Een goede manegebodem bestaat voor 10 tot 15% uit water.

Vlakken

Een ander belangrijk aspect voor het behouden van een goede bodem is het regelmatig slepen van de toplaag. Het is belangrijk dat deze waterpas en geëgaliseerd is. Op het moment dat (minimale) hoogteverschillen ontstaan, verliest de bodem zijn goede eigenschappen. Voor het slepen van de rijbaan hebben wij verschillende bodemvlakkers voor u beschikbaar. Hiermee wordt uw onderhoud een stuk eenvoudiger en bespaart het veel (hand)werk!

Equi-lizer

Een van onze populaire machines is de Equi-lizer. Door zijn geringe afmetingen is deze bodemvlakker zeer geschikt om een paddock of longeercirkel te slepen. De Equi-lizer is te combineren met verschillende uitvoeringen van onze bodemvlakkers, zo heeft u voor iedere bodem het juiste onderhoud!

Ook wanneer u tussen de trainingen door de hoefslag wilt slepen zonder een machine, hebben wij de hoefslag kantploeg voor u. Deze bodemvlakker is in trekzwaarte in te stellen en geschikt voor iedere bodem.

Uw bodem van het juiste onderhoud voorzien? Bekijk hier onze bodemvlakkers.