Maak je buitenbanen winterproof!  

We kunnen er niet onderuit, maar de winter staat alweer voor de deur. Voor de meeste mensen is de winter het seizoen van ‘lekker op knus op de bank zitten’. Maar voor de paardenverzorgers onder ons is dit een ander verhaal. Met de Nederlandse buien kan het soms een flinke uitdaging zijn om in de winter net zo fanatiek door te trainen als in de zomer. Helemaal wanneer je alleen over een buitenaccommodatie beschikt is het soms even aanpoten. Maar met de onderstaande tips zorg je in ieder geval dat de buitenbanen ‘winterproof’ zijn.

Drainage
Het eerste wat belangrijk is voor een ‘winterproof’ buitenrijbaan, is een werkende drainage. De drainage zorgt ervoor dat je het waterpeil in de bak of paddock op orde kunt houden. Vooral in de seizoenen dat het veel regent is het niet gewenst dat de rijbaan verandert in een zwembad. Niet alleen is trainen op een te natte bodem slecht voor de drainage, ook loopt een paard een hoger risico op blessures. Buiten dat je dit wilt voorkomen is een ander gevolg van een slecht werkende drainage óók dat op het moment dat het gaat vriezen, de rijbaan al snel niet meer bruikbaar zal zijn.

Antivries
Weet je zeker dat de drainage in orde is én ben je ervan op de hoogte dat het gaat vriezen? Zorg dan het waterpeil in de banen zo laag mogelijk komt te staan. Hiermee zorg je dat de rijbaan zo droog mogelijk wordt waardoor de kans op bevriezing een stuk kleiner wordt. Wat hierbij óók helpt, is het toevoegen van polyvlokken (ook wel bekend als Geopad). Deze dragen bij aan de ondersteuning en stabiliteit van de bodem én houden de bodem luchtig. Door dit effect werken de polyvlokken als een soort antivriesmiddel. Voor een bodem met polyvlokken moet het namelijk gemiddeld 5 graden harder vriezen tot deze bevriest ten opzichte van een normale zandbodem.

Slepen
Is de bodem goed droog ter voorbereiding op de vorst? Dan raden wij aan om de bak preventief te slepen. De perfecte manier om dit te doen is bijvoorbeeld met een Equilizer. Door zijn geringe afmetingen is deze vlakker enorm geschikt om een paddock of longeerring mee te slepen. De Equilizers kunnen zelfs voorzien worden van verschillende bodemvlakkers waardoor elke bodem perfect behandeld kan worden. Door het slepen wordt de toplaag fijn los en luchtig gemaakt wat de kans op het bevriezen doet afnemen. Mocht de buitenbaan alsnog bevriezen, dan is deze in ieder geval wel egaal. Hierdoor is het mogelijk om paarden los te zetten zonder dat zij het risico lopen om in een kuil te stappen.

Op zoek naar een goed bodemvlakker? Wij hebben bij Equitrend een breed assortiment. Bekijk het hier.