Sportstallen: geef het goede voorbeeld

Naar mijn idee zijn paardenhouders steeds bewuster bezig zijn met het rantsoen van hun trouwe viervoeter. Met name als het diertje iets mankeert (wat helaas nog al eens gebeurt) wordt er alles aan gedaan om hem weer in topconditie te krijgen. En dan zou je denken dat topruiters en sportstallen hierin voorop lopen. Zij zijn professioneel met paarden bezig, besteden hier veel tijd aan en verdienen veelal hun geld met de paarden. Zij zullen toch wel weten hoe je het beste kunt voeren…. zou je denken. Helaas hoor en zie ik dat dit lang niet altijd opgaat.

Hoeveel sportstallen zijn er wel niet waar de paarden rond 18:00 uur ’s avonds de laatste voerbeurt krijgen en dan pas de volgende ochtend weer. Dit betekent dat deze paarden circa 11 uur zonder voer moeten doorbrengen. Als de paarden geluk hebben staan zij op stro, waardoor ze ’s nachts nog iets te knabbelen hebben, maar anders staan zij de hele nacht met een lege maag. En dit terwijl de spijsvertering van een paard erop is ingesteld om een continue stroom vezelrijke voeding te verwerken. In de natuur is een paard 14 – 16 uur per dag bezig met eten en heeft geen dag/nachtritme zoals mensen.

Niet meer dan 6 uur zonder ruwvoer
Uit onderzoek is gebleken dat circa 60% van de sportpaarden last heeft van maagzweren, dus het is extra belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen met een goed rantsoen. Om maagzweren te voorkomen is het advies om een paard niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer te laten staan. En door voldoende vezels te voeren in combinatie met kleine porties krachtvoer kan veel leed worden voorkomen. Lees meer over het aantal voerbeurten per dag.

Eerst ruwvoer, dan krachtvoer
Ook wordt er op veel stallen nog steeds eerst krachtvoer gegeven en daarna pas ruwvoer. Terwijl alom bekend is dat het beter is om eerst ruwvoer te geven en daarna pas krachtvoer. Tijdens het eten van ruwvoer wordt veel meer speeksel geproduceerd en vezelrijke voeding stimuleert de darmen, wat de vertering ten goede komt.

Waarom besteden sportstallen niet meer aandacht aan het voermanagement? Naast onwetendheid, is de enige reden die ik hiervoor kan bedenken de praktische invulling in combinatie met kosten. Maar wat mij betreft zou dierenwelzijn hierbij een belangrijker rol moeten spelen. Daarnaast moet men niet vergeten dat een dierenartsbezoek + medicatie al snel duurder is.

Bron: Voer vergelijk